Przewodnik Kazimierz Dolny
Bikeorient
Licznik odwiedzin:
Online:



Zbioru zbóż historia prawdziwa
czyli „Żniwa w skansenie”

Przełom lipca i sierpnia mieszkańcy miast kojarzą zazwyczaj z wakacyjnym urlopem lub … skróconym czasem dojazdu do pracy. Tymczasem na wsi praca wre, gdyż żniwa rozpoczęły się na dobre. Liczy się każda para rąk. To czas wytężonej pracy, ale też doskonały czas integracji, połączenia sił, czas niesienia sąsiedzkiej pomocy i wsparcia.

„Żniwa w skansenie” to impreza, której głównym celem jest kultywowanie tradycji panujących od stuleci na mazowieckiej wsi. Impreza odbędzie się na 2 sierpnia br. i organizowana jest z myślą o wszystkich, którzy chcieliby zobaczyć lub przypomnieć sobie „jak to drzewiej bywało”… Bo gdzie, jak nie w sercu mazowieckiej, rolniczej wsi, w środku lata można dziś usłyszeć chrzęst koszonego zboża czy głos przepiórki uciekającej z ostatniego pokosu ?... Odwiedzający skansen będą mogli ujrzeć zanikające współcześnie już nawet na wsiach tradycje prace żniwne. Bo na skansenie gospodarze wyruszają na żniwa, podczas których żyto kosi się kosą, a nie kombajnem, zboże podbierają sierpem i ustawiają stygi jak za dawnych lat.

Dodatkową atrakcją jest możliwość aktywnego uczestniczenia w pokazach i zajęciach warsztatowych. Dzięki temu każdy ze zwiedzających doświadczy klepania kosy, koszenia sierpem i kosą, kręcenia powróseł, czy też wiązania snopów. Nie sposób pominąć też młócenia zboża cepem, odwiewania ziarna wialnią, mielenia młynkiem do kaszy, czy też cięcia sieczki ręczną sieczkarnią.

Pokazy prac i obrzędów żniwnych z udziałem publiczności, w naturalnej scenerii, pośród pól i łanów zbóż przedstawią członkowie Regionalnego Zespołu Pieśni i Tańca Boczki Chełmońskie z Kocierzewa oraz muzealni inscenizatorzy. W ramach widowiska obrzędowego na terenie jednej z zagród oraz przyległego do niej pola zwiedzający nie tylko poznają tradycyjny posiłek żniwiarza, składający się między innymi z pajdy domowego chleba z masłem i kaszy gryczanej z okrasą, ale nawet będą mogli tych pyszności spróbować.
Ponadto przez cały dzień zwiedzający obserwować będą scenki obyczajowe w wykonaniu animatorów Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy.

Nawiązaniem do prac żniwnych będą pokazy pt.„Jak to ze zbożem było”, warsztaty wykonywania ozdób ze słomy prowadzone w izbie lekcyjnej oraz wspólne strojenie wieńca dożynkowego. Nadejście pory żniw nie oznaczało zaprzestania codziennych prac domowych i gospodarskich, zatem także w skansenie praca wre nie tylko na polach. W zagrodach gospodynie będą oddawać się swym obowiązkom: ubijaniu masła w kierzance, pęczkowaniu ziół pozyskanych z przydomowych ogródków, czy też tkaniu szmacianych chodników i wykonywaniu ozdób upiększających izby. Także kowal, garncarz, szewc i wiejski plecionkarz zasiądą przy swych warsztatach i snuć będą opowieści o tych nieco zapomnianych dziś, choć pięknych zawodach.

Spacer po terenie ekspozycji muzealnej umilą liczne degustacje. Na zgłodniałych czekać będzie pajda chleba z wiejskim masłem oraz kiszone w tradycyjny sposób w gliniaku ogórki, a dla spragnionych przewidziano degustację orzeźwiającej wody z miętą oraz wybornej kawy zbożowej. Tradycyjnie o godzinie 14.00 w XVIII – wiecznym kościele z Drążdżewa zostanie odprawiona msza święta w intencji rolników oraz obfitych plonów. Ponadto, przez cały dzień obywać się będzie kiermasz pieczywa. Oferowane na stoiskach chleby, bułki i rogale niejednego zachwyciły już naturalnym smakiem i pięknym zapachem. I nic dziwnego, gdyż wyrabiane są na naturalnych zakwasach i wypiekane w tradycyjny sposób. Poza bogatą ofertą pieczywa w ramach kiermaszu prezentowana będzie szeroka gama tradycyjnych potraw oraz wyrobów rękodzieła.

Na scenie amfiteatru będzie można usłyszeć muzykę inspirowaną polskim folklorem wielu regionów. A to za sprawą koncertu kapeli folk KURNA CHATA, która wykona ciekawe aranżacje, będące próbą połączenia tradycji z brzmieniami elektronicznymi.
Tradycyjnie nie zabraknie możliwości skorzystania z jazdy wozem lub w siodle, które od lat cieszą się wielkim zainteresowaniem naszych gości. Na usytuowanej pośród zieleni polanie cały dzień palić się będzie ognisko zachęcające do pieczenia kiełbasek.

Zapraszamy do udziału w klimatycznej, rodzinnej imprezie nawiązującej do pięknego rytuału zbioru zbóż oraz wspólnej pracy jednoczącej ludność całej wsi. „Żniwa w skansenie” już 2 sierpnia 2015 r. w godz. 10.00 – 18.00.

Ceny biletów:
ulgowy – 11 zł,
normalny – 16 zł,
bilet rodzinny ( 2 osoby dorosłe + dwoje dzieci do 16 r.ż.) – 43 zł.

Więcej znajdą znajdą Państwo na stronie www.mwmskansen.pl


Agnieszka Jezierska – Chalicka
Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu

Żniwa w skansenie
Kliknij miniaturkę i otwórz galerię