Znadź na Facebooku
60 drzew do zrobienia
Bikeorient
Licznik odwiedzin:
Online:


15 marca 2018

Szanowni Państwo,
prosimy o głosy na Podlaskie Święto Chleba -
a finalistę tegorocznej edycji Podlaskiej Marki Roku!


NAGRODA PODLASKA MARKA TO JEDEN Z NAJSTARSZYCH I NAJBARDZIEJ PRESTIŻOWYCH PLEBISCYTÓW ODBYWAJĄCYCH SIĘ NA TERENIE REGIONU, ORGANIZOWANY NIEPRZERWANIE OD 10 LAT PRZEZ MARSZAŁKA WOJEWÓDZTWA PODLASKIEGO I NIEZMIENNIE CIESZĄCY SIĘ DUŻYM ZAINTERESOWANIEM REGIONALNYCH PRODUCENTÓW I KONSUMENTÓW.

W ciągu ostatniej dekady w konkursie rywalizowało łącznie kilkaset produktów, które do dzisiaj, dzięki obecności na rynku i swojej doskonałej jakości, przyczyniają się do promocji Podlaskiego w kraju i poza granicami Polski. Wśród laureatów znajdują się zarówno produkty dużych podlaskich przedsiębiorstw, takich jak np.: Mlekovita, Polmos, Pronar, ale również drobnych producentów, kultywujących tradycje dziedzictwa kulturowego regionu.

Podlaska Marka to przegląd nowych rozwiązań, trendów, smaków. To ranking układany przez mieszkańców Podlaskiego pokazujący, co w ostatnim czasie nas zachwycało i zaskakiwało. Nagroda przyznawana jest w sześciu kategoriach: produkt, inwestycja, odkrycie, wydarzenie, kultura, społeczeństwo. PODLASKIE ŚWIĘTO CHLEBA NOMINOWANE JEST W KATEGORII WYDARZENIE.

Podlaskie Święto Chleba to impreza popularyzująca zanikające zwyczaje agrarne i chrześcijańskie, pokazuje lub przypomina widzom pracę dawnych maszyn rolniczych oraz tradycje związane z życiem i pożywieniem w dawnym gospodarstwie domowym. Plenerowa impreza w ciechanowieckim skansenie to niezwykle atrakcyjna forma prezentacji szeroko pojętego dziedzictwa kulturowego, które zniknęło już bezpowrotnie z życia podlaskiej wsi.

Muzeum Rolnictwa, jako instytucja kultury o profilu zainteresowań przede wszystkim związanym z życiem na dawnej wsi podlaskiej, pracy w gospodarstwie domowym i historii rolnictwa, jest miejscem, które jak żadne inne, prezentuje te tradycje w otoczeniu żywej XIX wiecznej wsi podlaskiej. Dzięki organizowaniu tego wydarzenia, swoją działalność naukowo-badawczą prezentuje szerokiej publiczności. Ożywia tradycje, daje możliwość bezpośredniego kontaktu z historią regionu. Muzeum prezentuje i kultywuje zwyczaje w pierwotnej, nieskażonej nowoczesnością formie.

Podlaskie Święto Chleba ma długą historię i już swoją własną tradycję, znaną od siedemnastu lat. Impreza ta jest rozpoznawalną marką w Polsce oraz niezapomnianą podróżą do przeszłości. Poprzez interakcję turysta spotyka się tradycją podlaskiej wsi oraz jakże ważnych w życiu świąt związanych z rokiem obrzędowym i kalendarzem chrześcijańskim. Święta obchodzone w sierpniu obrazują dwie szczególnie ważne cechy dla Polaków - gorliwą religijność i żarliwy patriotyzm.
Podczas Podlaskiego Święta Chleba prezentowane są tradycje związane ze Świętem Matki Boskiej Zielnej, dniem Świętego Rocha oraz z pracą w polu. Wydarzenie rozpoczyna uroczysta Msza Święta, po której bryczkami w uroczystym korowodzie przejeżdżają do muzeum goście. Korowód prowadzi zabytkowy wóz drabiniasty z gospodarzami, którzy wiozą tradycyjny wieniec dożynkowy. Parada kilkudziesięciu unikatowych, zabytkowych ciągników otwiera imprezę w muzeum.

Nazwa miesiąca sierpnia pochodzi od sierpa, a ten związany jest ze żniwami - bardzo ważnym wydarzeniem w życiu chłopów.

Żniwa to wielki symboliczny rytuał, nie tylko ciężka praca. Zawsze zaczyna się żniwa imieniem pańskim, czyli znakiem krzyża. Gospodarz, właściciel majątku lub najważniejszy gospodarz we wsi ścinał pierwszą garść zboża. Dopiero wtedy do pracy w polu dołączali kolejni żniwiarze i żniwiarki. Na koniec zostawiano ostatnią kępę zboża - przepiórkę. Zawsze pięknie ją przystrajano i kładziono tam kamień, a na nim chleb - symbol obrzędu składania na ołtarzu ofiary i modlitwy, aby o własnym chlebie doczekać przyszłych żniw.
Przepiórkę należało również oborać, aby na polu nie rosły chwasty. Robiono to w różny sposób. W naszym regionie Podlasia najpowszechniejszym sposobem było przeciągnięcie za nogi najmłodszej, czystej i najpiękniejszej żniwiarki, aby symbolicznie przekazała ziemi swoje siły witalne. Na zakończenie żniw prezentowane są dawne sposoby młócenia zboża m.in. młócenie cepami na klepisku, z użyciem młocarni szerokomłotnej, napędzanej silnikiem S60 oraz młocarni Warmianki napędzanej lokomobilą na polu. Następnie właściciele majątku urządzają żniwiarzom dożynki.
Zabawa, poczęstunek, tańce w nagrodę za dobrze wykonane żniwa i zebrane plony. Żniwiarze zawsze przychodzili do gospodarzy w orszaku, na którego czele nieśli wieniec dożynkowy upleciony z bieżących zbiorów. Wieniec dożynkowy nazywany był plonem, bo uosabiał wszystkie zebrane plony oraz urodzaj.

Na dawnej wsi każdej uroczystości towarzyszyło dzielenie się chlebem, a po każdej ciężkiej pracy nadchodził czas ucztowania i zabawy. Nazwa oraz program wydarzenia mają na celu uczczenie właśnie tego obyczaju, pokazania w atrakcyjny sposób i szczegółowo wszystkich elementów dawnego sierpniowego świętowania na wsi podlaskiej. We wszystkich pokazach aktywnie uczestniczą turyści i goście.

Początki imprezy folklorystycznej zwanej Podlaskim Świętem Chleba sięgają roku 1991, kiedy to na terenie skansenu zorganizowano uroczystość dożynkową. Jednak to od 2001 roku z inicjatywy cechu piekarzy z Podlasia i Mazowsza, narodziła się idea Podlaskiego Święta Chleba.
Od tego czasu impreza ta jest jedną z największych imprez folklorystycznych w Polsce. Każdego roku gromadzi ponad 25 tysięcy widzów z Podlasia, różnych regionów Polski i zza granicy. Sposób prezentacji pokazów związanych ze zwyczajami dawnej ludności wiejskiej jest dostępny dla szerokiej publiczności. Pokazy żniwne i dożynkowe, pokaz wypieku chleba, parada zabytkowych ciągników, święcenie zwierząt, wykonywanie równianek, młócenie zboża w młocarniach i cepami, odbywają się w plenerze - na terenie skansenu. Podlaskie Święto Chleba przyciąga rzesze turystów atrakcyjnością programu. Dodatkowo przez cały dzień na terenie wystawia się ponad stu twórców ludowych i handlarzy rękodziełem, dostępne są liczne atrakcje dla dzieci oraz stoiska z regionalnym jadłem regionalnym.
Honorowe miejsce na Święcie Chleba zajmuje chleb, czyli piekarnie, zjeżdżające tego dnia z Podlasia i różnych regionów Polski oraz z zagranicy. Aby uczcić znaczenie chleba, dzielenia się nim i podkreślić jego symbolikę w życiu ludzi oraz uhonorować piekarzy, organizowany jest konkurs na najciekawsze stoisko piekarnicze, w którym oceniana jest tradycyjna receptura, jakość chleba, tradycja i historia rodzinnych piekarni, atrakcyjność i innowacja. Przez cały dzień, czas spędzony w muzeum, umilają występy zespołów folklorystycznych.
Fenomenem wydarzenia jest "Podlaskie Lato" w amfiteatrze, podczas którego występują współczesne gwiazdy muzyki rozrywkowej. Polacy uchodzą za naród lubiący świętować, przywiązany do tradycji, ceniący dawne obyczaje, dlatego kultywowanie i podtrzymywanie pięknych tradycji ludowych, to najlepsza forma nauki historii, historii regionu a poprzez to również patriotyzmu.

W TYM ROKU PODLASKIE ŚWIĘTO CHLEBA ODBĘDZIE SIĘ 12 SIERPNIA! --

Dział Oświatowo-Promocyjny
Muzeum Rolnictwa
im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu
ul. Pałacowa 5
18.230 Ciechanowiec
tel. (86) 277 13 28 w. 24
www.muzeumrolnictwa.pl

Kliknij miniaturkę i otwórz katalog ze zdjęciami

Podlaskie Święto Chleba Podlaskie Święto Chleba Podlaskie Święto Chleba Podlaskie Święto Chleba
Podlaskie Święto Chleba Podlaskie Święto Chleba